Aktuellt

Bilbränder och bombhot

Pressmeddelande

Utanförskap ger bråkiga ungdomar

 

I Upplands-Bro kommun vaknade vi i onsdags av att ett flertal bilar hade eldats upp och ett bombhot lamslog Kungsängen centrum. Den här gången hade ungdomarna som ursäkt för att förstöra för oss innevånare,  ett ”polisiärt omhändertagande” av dess ledare, som orsak.  Andra gånger är det att samhället antingen ”inte bryr sig om dem” eller är ”dumma mot dem”.  Självklart får man inte bränna bilar, och hota att bomba Kommunhuset!

Samtidigt som Vänsterpartiet, tar starkt avstånd från förstörelse och hot, vet vi att det är ett av symptomen på att de här ungdomarna vill bli sedda av de politiska partierna som nu styr utan egentlig plan för utanförskapet; trygghetskontor (bara namnet vittnar om att det är en form av outtalat hot i luften) fler väktare och en större närvaro av poliser.  Ja en del andra åtgärder skapar ett visst lugn på ytan. Men det är, som en nu aktiv polisman, som ofta träffar ungdomarna i Bro, sa ” En Alvedon mot symptomen på de sociala och ekonomiska problemen.”  

Vänsterpartiet ser precis på samma sätt som polismannen det växande utanförskapet. Vi ser ointresset hos de övriga partierna i kommunfullmäktige, till att det utanförskap som ungdomarna känner i samhället skall brytas.  Dessa grupper känner sig främmande i vårt samhälle på grund av barnfattigdom. I Bro: s Råby finns områden där barnfattigdomen befinner sig över 90% av hem. I ett område i Finnsta befinner sig 70% i fattigdom. Det är ett nytt Sverige vi bygger.

Nu blir många av dessa ungdomar –  tack och lov inte brottslingar. Ofta beror det på att föräldrarna trots mycket svåra omständigheter ändå orkar bry sig, och på något sätt ge dem gränser för rätt och fel, när de skall vara hemma på kvällen, osv. Kämpande personal på kommunala skolor gör också en heroisk insats. Oroande är stenhårda friskolesatsningar med mindre resurser till kommunala skolor. Friskolorna vill ha – och får – placera sig i områden man vill rekrytera, barn till välutbildade föräldrar. Skolorna blir först i landet med att få en ”generell lokalrabatt” från kommunen, Alliansen och SD styret åstadkommer här en omfördelning från utsatta områdens skolor, till redan resursstarka.

Vi måste bryta utanförskapet!


Vi måste bryta utanförskapet och det gör vi inte med fler vakter och kameraövervakning utan det gör vi genom att satsa på att utrota barnfattigdomen och satsa på dessa ungdomar och deras familjer redan i mycket unga år.

Vi bryter inte det negativa mönstret genom att innevånare i Råby våndas över att de borgerliga partierna vill ombilda deras lägenheter till bostadsrätter som de inte ens kan drömma om att kunna kunna bo kvar i efter ombildning.
Vi bryter inte detta negativa mönster genom att innevånare i Finnsta våndas över att lägenheterna skall renoveras av Hembla, som chockhöjer hyran och driver bort dem från sitt boende.

Vänsterpartiet i Upplands-Bro känner för dessa familjer och tänker oförtrutet att fortsätta arbeta för att de övriga partierna i kommunfullmäktige ska lyssna.

 

Erik Karlsson, Gruppledare Vänsterpartiet Upplands-Bro

Tomas Carneheim, Politisk sekreterare,  Vänsterpartiet Upplands-Bro

Kopiera länk