Aktuellt

Den svenska skolan

Vänsterpartiet har ju hela tiden hävdat att den svenska modellen med sk. friskolor, skolpeng och val av skola inte gynnar elvernas kunskapsutveckling. Lärarna som var med om kommunaliseringen av skolan hävdar också att då försämrades skolan markant. Kommunaliseringen verkar i huvudsak ha varit ett instrument för att minska kostnaderna för skolan. Och det är de svaga eleverna som behöver extra stöd för att klara skolgången som är de stora förlorarna.

Först kommunaliseringen sedan införandet av privata skolor som finansieras med skattemedel – elevpengen.

Nu ska eleverna ska välja skola, kommunal skola eller privat skola, skolan med blommor eller skolan med idrott eller den med laptop till alla elever. För att varje skola ska få tillräckligt med elever måste nu skolorna lägga stora summor på reklam för sin verksamhet, istället för att använda pengarna till lärarlöner eller skolböcker.

Innan kommunliseringen och skolpengen hade Sverige en skola med goda resultat. Vi hade alltid goda resultat i PISA-rapporterna, en världsomspännande undersökning som visar elevernas kunskaper.

Sen kom nedskärningarna, privatiseringarna, skolpengen och våra resultat sjunker och sjunker och sjunker. Läs gärna den här bloggen: https://lrbloggar.se/forskarbloggen/2013/03/21/forskare-konstaterar-valfriheten-segregerar-svensk-skola/

Det roligast i bloggen är att Finland nästan hakade på den svenska trenden men snabbt ändrade sig när de såg resultaten i PISA. Finland som ledande politiker pekar på som ett föredöme. Ja, egentligen är det ju inte roligt men ironin är slående.

En tid har jag funderat mycket på det märkliga sammanträffandet att när man började med nedskärningar inom skolan, vården och omsorgen så började man också att prata om kvalitet, kvalitetssäkring, värdegrund och värdegaranti. Med andra ord när man från borgerligt håll (för alla del sossarna också) försämrar möjligheterna till en god vård eller  en bra skola DÅ börjar man prata om kvalitet.

Det system som vi har idag, skattepengar som blir vinster i privata vårdbolag eller privata skolor, gynnar inte oss medborgare och skattebetalare. Det pågår en systematisk stöld av våra skattepengar!/Kerstin

 

 

 

Kopiera länk