Aktuellt

Inför Kommunstyrelsen den 15 augusti

Ingen valfrihet för äldre!

Vi ser i Kommunstyrelsens handlingar, att alliansen  håller fast vid planerna att succesivt omvandla   Kungsgårdens lägenheter för äldreboenden  till s.k. trygghetsboenden. Trygghetsboenden kan liknas vid vilken vanlig handikappsanpassad lägenhet som helst,  med viss möjlighet att köpa extra servicetjänster, men till skillnad från äldreboendena utan  anställd sjuksköterska och övrig omsorg, som gör livet drägligt för våra  äldre. Men dyrare blir det för den äldre, med vanliga hyrespriser plus eventuella extra tjänster.

Alliansen påstår att det står lägenheter tomma på äldreboendet, ett påstående som upprört många i kommunen. Vi kan bara konstatera, att många vill flytta till våra äldreboenden, men det får de inte, det bestäms av biståndshandläggaren. Och denne får sina direktiv av den politiska majoriteten. Äldreboendena är nämligen dyrare för kommunen, därför höjer den tröskeln att få komma in där. Vi har alltså ingen VALFRIHET, vi få inte bestämma själva, det gör den politiska ledningen genom biståndsbedömarna.

Jag läser i DN 7/8-2012, att de kommunala resurserna för för äldrevård detta sekel har minskat med 6%  samtidigt som antalet äldre över 80 år ökat med  9%. Under den perioden har landets BNP ökat med 16%. Sverige har alltså inte blivit fattigare, bara inhumanare.

Annelies Lindblom (V)

Kopiera länk