Aktiviteter

Medborgarinflytande

Den 15 september 2007 motionerade Vänsterpartiet tillsammans med Miljöpartiet för ett vidgat medborgarinflytande.

I motionen kan vi läsa att…                                                                Man kan alltså tänka sig flera olika lösningar på hur vi kan uppnå ett större medborgarinflytande och därmed öka väljarna förtroende för oss politiker.

1.      Politikerdagar med bokbord och talare på torgmöten under några dagar på våren och/eller hösten. (t.ex. i samband med ”Fest i Byn”)

2.      Medborgarinflytande i viktiga frågor där medborgare bjuds in att diskutera och komma med förslag och önskemål. Särskilda inbjudningar går till intressegrupper och föreningar.                  Dessa möten för medborgarinflytande bör återkomma minst en gång under första halvåret och en under andra halvåret.

3.      I november kallas till deltagandedemokrati kring budgeten.

Förslaget i motionen var att….                                                  Förvaltningen arbetar fram ett förslag till hur vi ska kunna åstadkomma ett vidgat medborgarinflytande här i Upplands Bro kommun

Nu efter nästan fyra år behandlas den motionen och förvaltningen föreslår att vissa delar av motionen ska bifallas. Medborgarförslagen ska införas, vi ska ha s.k. dialogcaféer innan varje Kommunfullmäktige och vi ska avskaffa Allmänhetens fråga.

Visst är det roligt att vi ska få medborgarförslag och visst är dialogcaféet en rolig idé.

MEN vi kan inte avskaffa allmänhetens frågestund. Ett opretantöst mingelcafé kan aldrig ersätta frågestunden. Det är ju ett offentligt forum där våra medborgare kan ställa de styrande politikerna till svars i olika frågor. Det är absolut inte samma sak som att mingla med kommunpolitikerna.

Därför kommer jag att motsätta mig den delen förslaget vid det kommande Kommunstyrelsesammanträdet.

Kerstin Åkare

Kopiera länk