Aktiviteter

Borgarna har stängt dörren

I höstas fick vi veta att kommunens högsta tjänsteman kommundirektören Elisabeth Särenfors skulle byta jobb. Hon har fått jobb i Järfälla kommun.

Vänsterpartiet är mycket kritiska till hur rekryteringen av den nye
kommundirektören gick till.

När man ska rekrytera en hög tjänsteman i ett företag eller i en kommunal förvaltning hör det till rutinerna att en rekryteringsgrupp tillsätts och att man involverar de fackliga organisationerna i processen. Så har också skett i Upplands-Bro kommun ända fram till nu när Alliansen står vid rodret. Alliansen hade bestämt sig för en person innan de ens tillsatte en rekryteringsgrupp, som för övrigt var helt onödig när vi ser tillbaka på hur det gick till. Principiellt handlar vår kritik inte om vem den nye kommundirektören är utan hur rekryteringen gick till.

På ett kommunstyrelsemöte tillsattes en rekryteringsgrupp bestående av tre personer Irene Seth (M), Yvonne Stein (Fp) och Håkan Heglert (S). Men på samma gång hade det borgerliga styret redan handplockat en av förvaltningscheferna i den egna organisationen. En rekryteringsfirma intervjuade den tilltänkte chefen innan vi andra ens fått vara med om att diskutera en kravprofil. Socialdemokraterna är, helt berättigat, oerhört upprörda och känner sig överkörda. Vi i Vänsterpartiet är lite mer vana att inte bli tillfrågade men vi kan se att rekryteringen har gått till på ett dåligt sätt.

Vi kan konstatera att just den kritik som vi har – att facket inte fick vara med från början och utarbeta en kravprofil – är samma kritik som de fackliga organisationerna har på tillsättningen av ny kommundirektör. De är mycket kritiska till att de endast fick information när rekryteringen var klar. Vänsterpartiet menar att den här rekryteringen har skett oövertänkt och förhastat. Vi (kommunen) har inte fått en chans att se om det finns fler individer som skulle kunna passa för jobbet. Det kanske rent av finns någon utanför kommunen som skulle vara bättre. Det hade varit bättre att annonsera ut tjänsten efter att en riktig samverkan med facken. Sedan skulle facket ha fått närvara vid anställningsintervjuerna.

Vänsterpartiet ser en hårdare attityd mot de anställda och en attityd från borgarna att inte vilja diskutera eller förhandla om viktiga beslut.
”Så här blir det” sa Irene Seth och stängde dörren för mer diskussion.

Kerstin Åkare

Kopiera länk