2010-2014

Bostad en mänsklig rättighet

En av Vänsterpartiets viktigaste punkter i valprogrammet var och är billiga bostäder, eftersom en bostad är en social och mänsklig rättighet.

På höstens första sammanträdet behandlade kommunfullmäktige i Upplands-Bro ägardirektiven för det kommunala bostadsbolaget Upplands-Bro-hus (UBH). Meningen med det är att UBH får veta hur vi politiker vill att företaget ska skötas. M+C+Kd ville inte fatta beslut i ärendet utan återremitterade det till tjänstemännen för att de ska utreda möjligheterna till att sälja ut bostäder till bostadsrätter.

I Upplands-Bro har vi redan många bostadsrätter men vi har en stor brist på hyreslägenheter.

Vi i Vänsterpartiet står fast vid att det är oerhört viktigt att vi har ett bostadsföretag i kommunal ägo. Vi menar att UBH:s hyresrätter inte kan och inte får säljas ut. Istället vill vi att UBH ska utvecklas så att medborgarnas behov tillgodoses.

Det behövs billiga hyresrätter för ungdomar som vill flytta hemifrån, för äldre och för ensamstående. Varje gång någon föreslår en utförsäljning till bostadsrätter kommer vi att motverka det så mycket vi kan.

Det stora orosmolnet som skymmer vår framtid nu är att M+C+Kd+Fp, som nu bildar majoritet i kommunen, kommer inleda en utförsäljning av våra bostäder.  Återremissen på kommunfullmäktige var endast en varningsflagga. Om du inte vill att din lägenhet ska säljas ut så tala om det för dina politiker.

Kerstin Åkare

Kopiera länk