Aktuellt

När vänstern styr

I Malmö har de äldre verklig valfrihet inom hemtjänsten. Det bygger bland annat på

  • en tilltro till att vårdtagaren själv vet vad hon/han behöver och att hon/han vill och kan ta ansvar
  • en tilltro till att vårdtagaren tillsammans med de anställda kan utforma och anpassa de dagliga insatserna efter aktuella behov och önskemål

Tillsammans med personal, vårdtagare och pensionärsråd har de hittat några prioriterade områden som är speciellt viktiga att ha inflytande över bl.a.:

  • kontaktman
  • matsituationer

Vårdtagaren har fått ett ökat inflytande över omsorgens innehåll. Utgångspunkten är att personen själv vet bäst vad hon/han vill ha hjälp med i vardagen och ges utrymme för att utforma hjälpen i samtal med personalen. Vårdtagaren ses som en aktiv medborgare som ska ha inflytande.

Det är förstås biståndsbesluten som ligger till grund för insatserna men vårdtagaren har rätt att välja vad och hur det ska utföras.

Varje person har en egen kontaktman det gör att också tryggheten för vårdtagaren ökar genom man kan bygga upp goda relationer mellan vårdtagare och personal.

Om en person en dag vill byta till exempel städning mot en promenad så går det bra. Det viktiga är att man i mötet mellan vårdtagare och personal pratar om vad som är möjligt att utföra.

Vad gäller matsituationen så finns inga färdiga matlådor längre – ingen vill ju ha dem. Man frågade sig varför vårdtagarna skulle äta annan mat än övriga medborgare. Så nu får man personal och vårdtagare diskutera och planera

  • vilken mat han/hon vill handla, tillsammans gör de en inköpslista och som de kanske inhandlar tillsammans.
  • Sen kan vårdtagaren själv kan laga maten eller så kan personalen bistå med enklare matlagning.
  • Om personen kanske vill köpa en färdig pizza eller sallad från närmaste restaurang, då gör de det.
  • Eller så kanske vårdtagaren vill gå till restaurangen och äta tillsammans med en god vän. Då möjliggör personalen det.

I Malmö har de INTE LOV men de har REELL VALFRIHET!.

Kopiera länk